niedziela, 14 października 2018

Ciasteczka brownie z orzechami


Oddając krew mamy sporo czekolady w domu. Sama już mi się troszkę przejadła, ale korzystam z niej na różne sposoby. Z białej robię domowe lody. A z gorzkiej zrobiłam właśnie ciasteczka brownie. Są pyszne i według mnie nie za słodkie. Przepis można troszkę modyfikować, przez co będą słodkie bardziej lub mniej. Jest to naprawdę prosty przepis.



Zdjęcia może nie obrazują ich idealnie, bo pora średnio odpowiednia, ale nie będę się bawić w idealne zdjęcie, bo wolę się z wami przepisem podzielić szybciej. Być może na instagramie pojawi się lepsze zdjęcie (o ile jakieś ciasteczko zostanie do jutra). 

Ciasteczka brownie z orzechami
idealne na jesienną chandrę

Czego potrzebujesz?

2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady mlecznej (bardziej słodkie) lub deserowej (mniej słodkie)
1 szklanka cukru
3 jajka
2/3 szklanki mąki
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
100 g masła (pół kostki)
orzechy włoskie (ilość dowolna)

Jak działamy?

Masło roztopić w rondelku. Dodać połamaną w kostki gorzką czekoladę. Nie gotować! Rozpuścić, aby nie było w niej żadnego kawałka, a jedynie gładka masa. 

Jajka ubić z cukrem (około 5 minut) na puszystą, gęstą masę. Cukier powinien się rozpuścić. Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a następnie wymieszać wszystko na gładką masę. 

Czekoladę mleczną pokroić na małe kawałki, tak samo orzechy. Dodać do masy i wymieszać. Masę przykryć folią spożywczą lub aluminiową i włożyć na kilka minut do zamrażarki (około 5-10 minut). 

Piekarnik nagrać na 175 stopni Celsjusza. Na papier do pieczenia wykładać po łyżce masy. Na dużej blasze zmieści się około 9 ciastek. Lepiej zachować odstępy, bo masa pod wpływem ciepła troszkę się rozleje, a ciasteczka odrobinę urosną. Piec około 10 minut. 

Gorące ciasteczka mogą by dość miękkie, ale gdy wystygną - nie będą się rozpadać. Smacznego!

Przepis wystarcza na około 22 duże ciastka. 



12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz. Wszystkie Twoje słowa motywują mnie do dalszego działania. Jeśli blog Ci się spodobał, koniecznie zaobserwuj i bądź na bieżąco!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia