środa, 14 listopada 2018

Jesienne ciasteczka bananowo-orzechowe


Tej jesieni biję rekord pieczenia. Praktycznie co tydzień robię coś słodkiego do jedzenia. Nie o wszystkim wam piszę, ale akurat przepisem na te ciasteczka chciałam się z wami podzielić. Są proste do wykonania. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na czekanie, aż się upieką. No i są bardzo zapychające. Koniec z jedzeniem dwudziestu ciastek na raz. Ja tak potrafię, a tych dam radę zjeść pięć, sześć na jeden raz. Mimo tego, że są małe. I zdrowe. 




Ciastka bananowo-orzechowe nie są trudne w wykonaniu. Wręcz przeciwnie, jest to łatwy przepis na ciasteczka. Są dość zdrowym przysmakiem, bo mają w sobie płatki owsiane, banany i masło orzechowe (opcjonalnie kakao prawdziwe). Są słodkie, zapychające i pyszne :) 

Czego potrzebujesz? 

3 dojrzałe banany
300 g masła orzechowego (około 2/3 słoika)
2/3 szklanki płatków owsianych
10-15 łyżek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
opcjonalnie łyżka kakao


Jak działać?

Weź dużą michę oraz łyżkę. Naszykuj sobie wszystkie składniki, łyżeczkę i szklankę. Banany zmiażdż widelcem (im bardziej dojrzałe są, tym lepiej). Wrzuć do miski. Dodaj masło orzechowe, wymieszaj łyżką. Dodaj resztę składników. Wszystko mieszaj łyżką, a dopiero na koniec zagnieć. 

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Bez termoobiegu. 

Ciasto rwij na kawałki. Formuj z nich kulki i rozplaszczaj w dłoniach lub na papierze do pieczenia (rozłożonym na blasze). Piecz około 15-20 minut. 

Na początku będą dość miękkie, ale gdy wystygną, robią się twardsze i chrupiące (z wierzchu). Przechowuj tylko kilka dni w zamkniętym pojemniku. 

Z podanych składników wychodzi około 40-50  ciastek. 


Smacznego!


Jakie polecacie mi wypieki? Szukam inspiracji na kolejny tydzień :)

18 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka, tylko ja nie dodawałabym bananów. Jakoś nie jestem przekonana, czy by mi smakowały w ciasteczkach. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za ciastami, ale tych chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dużo cukru, spróbowałabym bez niego, ewentualnie z odrobiną miodu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się bardzo łatwy przepis, super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rzadko piekę, ale ciastka wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wyglądają i brzmią, takich jeszcze nie jadłam, ale ciasteczka też rzadko robię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Wszystkie Twoje słowa motywują mnie do dalszego działania. Jeśli blog Ci się spodobał, koniecznie zaobserwuj i bądź na bieżąco!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia