środa, 30 sierpnia 2017

Domowe hamburgery, czyli świetna alternatywa dla fast-foodów


 Nie powiem, że nie lubię czasem zjeść jakiegoś fast-fooda, bo nie chcę kłamać. Ale nie przepadam za bylejakością McDonalda itp. Wolę takie jedzenie przyrządzić sama, ale wtedy wcale nie jest takie fast. Ostatnio w sumie w ramach obiadu powstały pyszne domowe i zdrowe hamburgery. A na pewno o wiele zdrowsze niż wszystkie te miejskie


Czego potrzebujemy? na 8 dużych hamburgerów

500 g mielonego
szczypiorek
sól
pieprz (ziołowy)
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
jajko
bułka tarta (dla konsystencji)
olej (do smażenia)

2 pomidory
bazylia (świeża lub suszona)
2 ogórki (normalne, nie te ogromne)
sałata (około pół główki)
inne warzywa, jakie lubicie

ser żółty
bułki


Jak działamy?

Na początek przygotujmy warzywa. Pokrój pomidora w plasterki, rozłóż na talerzu i posyp bazylią. U mnie była to siekana bazylia świeża (spełnienie marzeń!). Ogórki także w plasterki. Sałatę porwij albo na listki, albo na mniejsze kawałki.  

Weź miskę i włóż do niej mięso mielone. Posiekaj szczypiorek, zetrzyj ząbek czosnku i dodaj do mięsa. Dosyp szczyptę soli, pieprzu, pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej. Wrzuć jedno jajko (ale bez skorupki). Dosyp trochę bułki tartej i wymieszaj wszystko razem. Bułki tartej tyle, ile będzie potrzebne, by mięso nie było zbyt mokre i zbyt suche. 

Z mięsa uformuj 8 kulek. Następnie zgnieć każdą, żeby powstał taki hamburgerowy kotlet. Uwaga! Sposób opatentowany! kładłam kulkę na talerzyku i dogniatałam drugim talerzem. Takie kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju. 

Bułki przekrój na pół i upiecz delikatnie. Ja to zrobiłam w tosterze. Następnie na bułkę wrzuć sałatę, mięso, ser żółty, warzywa i zamknij drugą połową. Do smaku możesz użyć ulubionego sosu :) 


Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Pyszności :) Dość często robię takie domowe burgery z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię robić burgery, ale z wołowiną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. MNIAM BYLY PYSZNE! :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie domowe hamburgery :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam hamburgery w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś smaka na takie domowe hamburgery! Muszę robić w najbliższych dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie robiłem jeszcze takowych w domu, dzięki za podpowiedź w postaci prostego na nie przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno lepszy niz z komercyjnego burgera! Ja bym wsadzila wege kotleta zamiast miesa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. często robimy w domu burgery. pychota!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Wszystkie Twoje słowa motywują mnie do dalszego działania. Jeśli blog Ci się spodobał, koniecznie zaobserwuj i bądź na bieżąco!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia